

Massa Marittima
Massa Marittima
Massa Marittima: parel in de metalen heuvels
Verborgen in de onherbergzame omgeving van de heuvels Colline Metallifere (Metaalhoudende heuvels) ligt de Middeleeuwse stad Massa Marittima. De naam dankt de stad waarschijnlijk aan het feit dat het ooit dicht bij de zee gelegen was. Inmiddels heeft de zee zich zo’n twintig kilometer teruggetrokken, maar vanuit de stad is de zee bij helder weer nog altijd goed te zien.
Geschiedenis van hoogte- en dieptepunten
Massa Marittima heeft grote bloeiperiodes gekend, maar net zulke grote dieptepunten. Van oudsher stond dit gebied al bekend om de mijnbouw: onder andere zilver en koper werd in de heuvels gedolven. De stad zelf kreeg voor het eerst status toen het in de elfde eeuw na Christus de zetel werd van de Bisschop van Populonia. Een periode van voorspoed volgde. Jammer genoeg voor Massa Marittima waren de nabijgelegen republieken Pisa en Siena erg geïnteresseerd in de natuurlijke rijkdommen van het gebied. Het was uiteindelijk Siena dat zich de stad toe-eigende. Helaas ging het daarna bergafwaarts. De pest en malaria zorgden ervoor dat in het midden van de zestiende eeuw, toen Massa Marittima onder de heerschappij van de Groothertog van Toscane kwam, niet meer dan 537 inwoners telde. De stad vond de weg omhoog pas weer nadat in de 19e eeuw begonnen werd met het droogleggen van de moerassen in de kuststreek en de bestrijding van de malariamug. Inmiddels telt Massa Marittima een kleine 9000 inwoners.
Te zien in Massa Marittima
Wie Massa Marittima bezoekt kan niet om het Piazza Garibaldi heen. Aan dit fraaie plein zijn de Duomo, het Palazzo del Podestà en het Palazzo Comunale gelegen. Het is de dom die de meeste aandacht trekt, waarvan de eerste delen al in de elfde eeuw zijn gebouwd. Nadien is het enkele keren vergroot en in 1287 is de huidige voorgevel met de drie spitsen gerealiseerd. In de dom is veel aandacht voor de patroonheilige van Massa Marittima, de Heilige Cerbone, ooit de bisschop van Populonia.
De oude stad van Massa Marittima wordt verder gekenmerkt door pittoreske kleine straatjes en indrukwekkende verdedigingswerken. Volg de kenmerkende Via Moncini omhoog naar de Città Nuova. Alvorens de Nieuwe Stad binnen te treden kom je bij de in opdracht van Siena gebouwde Porta alle Silici en passeer je de Torre del Candeliere.
Il Balestro del Girifalco
Als je de gelegenheid hebt, is een bezoek aan het Middeleeuwse evenement Il Balestro del Girifalco de moeite waard. Tijdens dit feest, dat gehouden wordt op de vierde zondag van mei en de tweede zondag van augustus, wordt er door de drie historische wijken van de stad gestreden in een wedstrijd waarbij met kruisbogen wordt geschoten op “valken”. Dit alles vindt plaats in een historisch decor met Middeleeuwse klederdracht en Middeleeuwse lekkernijen.
Lekker eten in Massa Marittima
Massa Marittima beschikt over een aantal leuke restaurants, zoals de Taverna del Vecchio Borgo (Via Parenti 12), Osteria San Cerbone (direct naast de Dom, Via Butigni 6) en Ristoro Il Gatto en la Volpe (Vicolo Ciambellano 12). Voor een bijzondere pizza ga je naar Barbablu (Piazza Matteotti 6), waar je een “gele pizza” kunt bestellen. Deze pizza gialla is belegd met onder andere safraan, scamorza kaas en parmezaanse kaas!
Omgeving van Massa Marittima
Vanuit Massa Marittima ben je snel bij de Toscaanse kust en de ongerepte streek van de Maremma. Een bezoek aan het Natuurpark van de Maremma is de moeite waard en ook het nabijgelegen kustplaatsje Castiglione della Pescaia is een aanrader. Rijd je in tegenovergestelde richting, het binnenland is, dan doorkruis je de Colline Metaliffere. Aan de andere kant van deze heuvels ligt de beroemde stad Volterra. Ook kan je vanuit Massa Marittima via de Colline Metallifere de abdij van San Galgano bereiken.
Overnachten
In Massa Marittima zijn niet veel accommodaties te vinden. Alleen het hotel Il Sole bevindt zich centraal in de stad. In de omgeving kan je bijvoorbeeld terecht bij de wijnboerderij Agriturismo Roccastrada of het hotel Duca del Mare.